Om föreställningen

(placeholder)


Kostnad              12 000 kr inkl soc avg. Resekostnader och hotell tillkommer.


Längd                 55 min

Bygg/Riv             45 min/ 30 min


Scenberättare      Johan Theodorsson

Musiker               Anders Peev, 1600-talsluta


Manus                 Johan Theodorsson och Anders Peev

Musik                  Anders Peev


Produktion           Musikteater Unna, www.musikteaterunna.se


Pressbilder          Klicka här

(placeholder)
(placeholder)

Fakta - Häxorna utspelar sig under häxhysterin, 1668-1676, då 240 personer, nästan bara kvinnor, avrättades i Sverige för trolldom och djävulspakt. Platsen för berättelsen är Ångermanland i slutet av 1600-talet där två präster med våld och tortyr tvingar kvinnor att bekännna sitt samröre med djävulen. I händelsernas centrum står en ung flicka som är på flykt undan häxjägarna.


Vilken sorts föreställning är det? - Häxorna är en minimalistisk musik- och berättarföreställning med en scenberättare och en musiker, där berättande, musik och skådespeleri tillsammans levererar en episk berättelse. Musiken är komponerad för basmandora, som är en världsunik 1600-talsluta.


Målgrupp - Häxorna spelas för vuxna som kvällsföreställning, lunchteater eller i skolor. Målgruppen i skolan är gymnasiet och högstadiet.


Källor - Musikteater Unna undersöker en del av vår historia då masshysteri och kvinnohat hade en förödande inverkan i människors liv– 300 år före hatbloggar och anonyma manliga nättroll. Med aktuell forskning, rättegångsprotokoll från 1675 i Torsåker och den historiska dokumentet "En sannfärdig berättelse" (1771) där häxjägarens egen sonson Jöns Horneaus beskriver händelserna, har Musikteater Unna iscensatt en episk berättelse.


Inspiration - Vi låter oss inspireras av författaren Maria Sveland som skrivit "Hatet– en bok om antifeminism" (2013), om kvinnohatets konsekvenser, och professor Diana Russel som forskat om femicide i Europas häxprocesser samt människorättsorganisationen Genocide watchs 8 steg mot folkmord.

Johan Theodorsson är scenberättare och jobbar med en blandning av storytelling, gestaltning och improvisation på scen.